Wat is nu een PTZ-camera?

Bewakingscamera's zijn er in veel verschillende varianten. Er zijn modellen voor binnen, maar er zijn ook beveiligingscamera in een rubuste behuizing voor buitengebruik. Er zijn beveiligingscamera's met een vaste positie (statisch) en focus. Andere camerasystemen zijn juist door de gebruiker om op afstand te bewegen en te besturen. Die laatste groep bewakingscamera's noemen we Pan  / Tilt / Zoom-camera's (PTZ). Dit kan in een IP camerasysteem, maar ook in een verouderde CVI of SDI camerasysteem.

En wanneer is een PTZ-camera de beste oplossing?

PTZ-camera’s hebben veelal een Patrol-functie. Dat houdt in dat de bewakingscamera wordt ingesteld op bepaalde punten. De camera draait vervolgens automatisch rond, langs de vooraf ingestelde punten. Daar waar de beveiligingscamera beweging herkent zal de camera blijven staan. Dit heeft als nadeel dat de camera dus niet alle hoeken tegelijk kan monitoren als u verschillende delen van een ruimte of terrein wilt bewaken. Het is sommige gevallen mogelijk om de camera automatisch een bepaald patroon te laten afwerken. Zo kunt u met slechts één camera een ontzettend groot gebied in de gaten houden. Toepassingen zijn o.a. agrarische bedrijven, evenementen en grote bedrijventerreinen.

Lees onder aan de pagina verder .


Weergave:


Bezig met laden...
  • https Voor bedrijf en particulier
  • access_time Installatie & offerte bel 058-2893820
  • thumb_up Systeem in eigen beheer ( meldkamer is optie )

PTZ-camerasysteem voor buitengebruik

De PTZ-camera is 1 van de nieuwe generatie beveiligings - camera. Net zoals met vrijwel ieder model bewakingscamera het geval is, zijn er verschillende typen PTZ-camera's waaruit u kunt kiezen met elk hun eigenschappen en pluspunten. De ene is geschikt voor binnengebruik, de ander kunt u weer beter buiten gebruiken. Daarnaast zijn er ook camera's met nachtzicht (ir) of modellen die de beelden via het netwerk verzenden en desgewenst opnemen op een recorder (NVR). Handig zijn ook de camera's die op een bewegingssensor werken. Wat uw wensen ook zijn, er is altijd wel een camera die daaraan voldoet, want elke unieke situatie vraagt een passende oplossing.


PTZ-camerasysteem

Een PTZ-camera kunt u ook in uw camerasysteem laten integreren. Zo bepaalt u zelf wat er wordt opgenomen of wat u live wilt bekijkt. Alle PTZ-camera’s worden verbonden aan een centraal netwerk met een UTP-kabel of PoE (Power over Ethernet). U kunt daarvoor een DVR (digitale video recorder) of NVR (netwerk video recorder) gebruiken, natuurlijk kunnen we dit allemaal voor u regelen en installeren.

Wanneer u een PTZ-camera moet gebruiken?

U kunt de PTZ-bewakingscamera d.m.v.  software of een smartphone-app in de door u gewenste richting laten kijken en besturen. Een PTZ-camera kan meestal een groot gebied bestrijken, groter dan een domecamera of vaste camera. Wanneer flexibiliteit gewenst is wat betreft de kijkrichting van een bewakingscamera is een PTZ-camera meestal de meest gekozen oplossing. Maar als er altijd dezelfde plek gefilmd moet worden kunt u beter kiezen voor een IP-camera met een vaste focus , oftewel statisch.

Pan/Tilt/Zoom of anders benoemd, PTZ

Sommige bewakingscamera's zijn op afstand bestuurbaar. Dit noemt men ook wel PTZ. Pan betekent heen en weer, Tilt betekent op en neer, en Zoom betekent dat u het beeld groter en kleiner kunt maken. In goed Nederlands is dat draaien, kantelen en zoomen. Soms is er alleen Pan en Tilt mogelijk en ontbreekt de zoom functie. De PTZ-camera bevat een bol waar de camera in zit, welke kan draaien. Maar de voet van de camera kan ook draaien. Hierdoor heeft de PTZ camera een veel groter bereik. Daarnaast kan de PTZ camera zeer goed zoomen zonder significant kwaliteitsverlies.

De besturing van een PTZ-camera

Het signaal waarmee PTZ-camera's bediend worden is RS485/PelcoD. Het RS485 stuursignaal kan op verschillende manieren worden aangeleverd. Dit kan afkomstig zijn van een digitale bewakingsrecorder. Met dezelfde Netwerk Video Recorder (NVR) kunt u de camera's bedienen, maar u kunt ook een losstaand PTZ-controller gebruiken. Als deze is voorzien van opnamehardware (HD) en -software kan de PTZ-camera bestuurd worden op de computer. De mogelijkheden zijn dus zeer divers.

De resolutie van een PTZ-camera

De resolutie van een PTZ-camera varieert .Er is bovendien een zeer goede zoomfunctie zonder kwaliteitsverlies. Het is voldoende om kleine details perfect weer te geven en digitaal inzoomen mogelijk te maken zonder dat de herkenning van personen minder wordt.

De voordelen van een PTZ-camera

PTZ-camera's beschikken over optische zoom. Met optische zoom kunt u op afstand personen of objecten nauwkeuriger bekijken door in te zoomen. Bij optische zoom treedt er bij het inzoomen geen verlies van beeldkwaliteit op. PTZ-camera's worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Het is gemakkelijk om bij verdachte omstandigheden een goed beeld te krijgen van een situatie. Met deze beweegbare camera's hebt u een breed gezichtsveld. Het is ideaal wanneer u iets wilt bewaken dat geen vaste plek heeft. Stel dat u uw geparkeerde auto in de gaten wilt houden, maar die staat niet altijd op dezelfde plek. De camera kan bovendien een bepaalde route monitoren en stopt bij beweging. De bewakingscamera is geschikt voor binnen en buiten.

Meer weten? bel mail of app gerust .